210 3238776 info@iyouthexperience.gr

Σύνδεση

Εγγραφή

Αφού δημιουργήσεις λογαριασμό, θα μπορείς να βλέπεις τις πληρωμές σου και την πορεία της κράτησης σου.
Όνομα Χρήστη*
Συνθηματικό*
Επιβεβαίωση Συνθηματικού*
Όνομα*
Επίθετο*
Ημ/νια Γέννησης*
Email*
Τηλέφωνο*
Χώρα*
* Με την δημιουργία λογαριασμου συμφωνείτε με τους Όρους χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Είσαι ήδη μέλος;

Σύνδεση
Αγία Σοφία

10+1 Ιστορικά γεγονότα για την Αγιά Σοφιά

Ένας από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς στον κόσμο, η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει εδώ και 1500 χρόνια χτισμένη στην ευρωπαϊκή πλευρά των στενών του Βοσπόρου έχοντας φιλοξενήσει 3 διαφορετικές θρησκείες ανά τους αιώνες.

1. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ

Χτίστηκε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη το 360 μ.Χ και εγκαινιάστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Β’ (γιος του Κωνσταντίνου του Μέγα, που ίδρυσε την πόλη). Ο πρώτος ναός κατασκευάστηκε από ξύλο και κάηκε κατά την διάρκεια διαφόρων εξεγέρσεων το 404 μ.Χ . Το 415 μ.Χ ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β’ διέταξε την ανέγερσή της αλλά δυστυχώς με την Στάση του Νίκα το 532 μ.Χ, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε όλη την πόλη, η εκκλησία ισοπεδώθηκε για δεύτερη φορά.

2. Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΗΣ

Τοποθετημένη στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, γνωστή και ως Βυζάντιο, η Κωνσταντινούπολη κυβερνήθηκε από το Αυτοκράτορα Ιουστινιανό ξεκινώντας το 527 μ.Χ. Πέντε χρόνια μετά την Στάση του Νίκα και την καταστροφή του ναού, ο Ιουστινιανός εγκαινίασε και επίσημα πλέον την Αγιά Σοφία, το πιο σημαντικό θρησκευτικό κτίριο στην αυτοκρατορία του Βυζαντίου, στις 27 Δεκεμβρίου του 537 μ.Χ.

3. Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΘΟΛΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟ 558 Μ.Χ

Δεσπόζοντας σε ύψος 50 μέτρων , με διάμετρο 40 μέτρα, το πιο εντυπωσιακό σημείο της Αγίας Σοφίας ήταν ο κεντρικός της τρούλος ή θόλος. Η εκκλησία και ο τρούλος της σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο, αλλά αντίθετα με τον θόλο του Πάνθεου στη Ρώμη, που δεν έπεσε ποτέ, ο τρούλος της Αγίας Σοφίας κατέρρευσε έπειτα από σεισμό το 558 μ.Χ. Ξαναχτίστηκε πιο ψηλά ακόμα, σε ύψος 56 μέτρων και οι τοίχοι του ναού ενισχύθηκαν. Το βάρος του τρούλου υποστηρίζεται από ένα μεγάλο δίκτυο από μικρότερους τρούλους, στοές και 4 εντυπωσιακές αψίδες.

4. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ

Για την ενίσχυση (αλλά και ωραιοποίηση) του εσωτερικού της εκκλησίας , χρησιμοποιήθηκαν κίονες από τον εγκαταλελειμμένο και κατεστραμμένο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο. Επιπλέον υλικά κατασκευής μπορεί να προήλθαν από τους αρχαιολογικούς χώρους της Περγάμου και του Μπααλμπέκ ( γνωστή και ως αρχαία Ηλιούπολις του Λίβανου).

5. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Το Βυζάντιο είχε παράδοση αιώνων στις τέχνες, την αρχιτεκτονική, την γνώση, την θεολογία και την λογοτεχνία δημιουργώντας μια τεχνοτροπία που συνδύασε τις Ελληνικές, Ρωμαϊκές και άλλες Ανατολίτικες παραδόσεις. Αρκετά χρόνια μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από την οποία ξεκίνησε η Βυζαντινή, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανακοίνωσε σχέδια ανανέωσης των υποδομών ξεκινώντας με την Αγιά Σοφία. Ο νέος ναός περιλάμβανε, εκτός από τον εντυπωσιακό θόλο που στηρίζονταν στην ορθογώνια βασιλική, πλήθος μωσαϊκών και αγιογραφιών που κάλυπταν σχεδόν κάθε επιφάνεια, κίονες και κολώνες από μάρμαρο, χάλκινες πόρτες, μια μαρμάρινη πύλη, έναν τεράστιο σταυρό στην κορυφή του τρούλου και το ομφάλιο, ένα τετράγωνο πλαίσιο στο κέντρο του ναού όπου γίνονταν η στέψη των αυτοκρατόρων.

6. Η ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

Η Εικονομαχία (είχε διεξαχθεί σε δύο περιόδους: το 726-787 μ.Χ και το 815-843 μ.Χ) ξεκίνησε όταν οι Αρχές του Βυζαντίου απαγόρευσαν την παραγωγή και χρήση εικόνων ή άλλων θρησκευτικών συμβόλων εκτός από τον σταυρό. Πολλά μωσαϊκά, αγιογραφίες και εικόνες της Αγίας Σοφίας κλάπηκαν, καταστραφήκαν και καλύφτηκαν με ασβέστη.

7. ΕΝΑΣ ΤΥΦΛΟΣ ΒΕΝΕΤΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 90 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΚΑΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

Κατά την διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας το 1203 μ.Χ, ο Αλέξιος Δ’ έπεισε τους Σταυροφόρους να τον βοηθήσουν να πάρει τον θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δίνοντάς τους υποσχέσεις για πλουσιοπάροχες ανταμοιβές. Αλλά μερικούς μήνες αργότερα , ο Αλέξιος δολοφονήθηκε στο παλάτι. Τότε ο Δόγης Ενρίκο Νταντόλο , που ήταν και μέγας μάγιστρος της Βενετίας, επίσης τυφλός και πάνω από 90 χρονών, οδήγησε τους Σταυροφόρους στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης. Η πόλη καταλήφθηκε και εκκλησία υπέστη μεγάλες καταστροφές και λεηλασίες, πολλά χρυσά μωσαϊκά κλάπηκαν και ο Νταντόλο ενταφιάστηκε στο προαύλιο του ναού μετά το θάνατο του, 1 χρόνο αργότερα.

8. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΈΓΙΝΕ ΤΕΜΕΝΟΣ ΓΙΑ 500 ΧΡΟΝΙΑ

Έπειτα από αιώνες λεηλασιών, επιδρομών, κατακτήσεων και πολιορκιών, το 1453 μ.Χ η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών υπό την ηγεσία του Σουλτάνου Μεχμέτ Β’. Η πόλη μετονομάστηκε σε Ιστανμπούλ, οι θησαυροί της εκκλησίας λεηλατήθηκαν και ο Σουλτάνος διέταξε την επισκευή του κτιρίου ηλικίας 900 χρόνων και την μετατροπή του σε τέμενος (τζαμί).

9. Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΩΣΑΪΚΑ

Ο Σουλτάνος Μεχμέτ Β’ προτίμησε να μην καταστρέψει τις πολυάριθμες βυζαντινές αγιογραφίες και μωσαϊκά διατάζοντας τους τεχνίτες του να τα καλύψουν με σοβά και από πάνω να γραφτούν ισλαμικές επιγραφές. Αρκετές αγιογραφίες αποκαλύφτηκαν αργότερα και συντηρήθηκαν από τους Ελβετο-Ιταλούς αρχιτέκτονες Γκασπάρε και Τζουζέπε Φοσσάτι.

10. Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΗΝ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ένας πρώην αξιωματικός του στρατού , ο Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε την σύγχρονη Τουρκία και υπηρέτησε ως πρόεδρος της από το 1923 έως το 1938. Το 1934 αφού απαγόρευσε πολλά ισλαμικά έθιμα εκσυγχρονίζοντας την χώρα, ο Ατατούρκ και η κυβέρνηση του ανακήρυξε τον ναό σε δημόσιο κτίριο και τον μετέτρεψε σε μουσείο.

11. ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ “ΔΑΚΡΥΖΟΥΣΑ ΚΟΛΩΝΑ” ΈΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ

Γνωστή και ως “η κολώνα που ιδρώνει”, βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του ναού και είναι μια από τις 107 κίονες του ναού. Ο κίονας είναι εν μέρει καλυμμένος με χαλκό και περιλαμβάνει μια τρύπα στην μέσα στην οποία μαζεύεται νερό. Η παράδοση λέει ότι ευλογήθηκε από το Άγιο Γρηγόριο και οι πιστοί θεωρούν ότι είναι θαυματουργή και έρχονται εδώ για να την αγγίξουν και να θεραπευτούν.

Οι Εκδρομές μας στην Κων/πολη

6 ημέρες
10+1 Ιστορικά γεγονότα για την Αγιά Σοφιά 1

Κωνσταντινούπολη – Καππαδοκία

6 ημέρες
Μια εκδρομή που θα σε κάνει να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα σε 2 προορισμούς που μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους, […]
6 ημέρες
10+1 Ιστορικά γεγονότα για την Αγιά Σοφιά 2

Κωνσταντινούπολη 6 ημέρες

6 ημέρες
Αναχωρήσεις: 23/10
Μη χάσεις αυτή τη μοναδική ευκαιρία να δεις από κοντά το μεγαλείο της Αγίας Σοφίας, να κάνεις τα ψώνια σου […]
5 ημέρες
Αγία Σοφία

5ήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη

Από109€
5 ημέρες
Μη χάσεις αυτή τη μοναδική ευκαιρία να δεις από κοντά το μεγαλείο της Αγίας Σοφίας, να κάνεις τα ψώνια σου […]
1 Response
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στο iyouthexperience.gr. Μπορείς να μάθεις περισσότερα η να τα απενεργοποιήσεις στο πολιτική απορρήτου.
ΣυμφωνώΠολιτική Απορρήτου

GDPR

  • Ο ιστοτοπος

Ο ιστοτοπος

δφηφδηδφγηφγη